Начало Конференции и симпозиуми Зали Контакти НТС- Инженеринг Български Еnglish
Научно-Технически Съюзи Новини Актуално Месечна програма Партньори
Новини

НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСКИТЕ СЪЮЗИ В ПЛОВДИВ ПРАЗНУВАТ 100-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

 

2022-ра година е забележителна в историята на Пловдивската организация на научно-техническите съюзи. Навършиха се 100 години от създаването й.

Този юбилей бележи събитията през цялата година, създава настроение, вдъхва надежда и оптимизъм за творчество и нови планове, за развитие и обновяване.

Подготовката за честването на юбилея започна още в края на 2021-ва и началото на 2022-ра година. Бяха изпратени покани за тържеството, което предстоеше да се проведе на 14-ти юни 2022 г., до Община Пловдив и Областната администрация, до членовете на Управителния съвет на Федерацията на научно-техническите съюзи в България и Национални научно-технически съюзи, до териториални организации на НТС в страната, до всички висши училища в града, до институти на Селскостопанска академия в Пловдив и страната, до организации, с които си партнира Сдружението, до ветерани и служители на Сдружението, отдали много години в помощ на научно-техническата дейност в града и региона.

Председателят на Управителния съвет на Сдружението, доц. д-р инж. Светозар Нейков, даде обстойно интервю за вестник „Наука и общество“, публикувано в мартенския му брой.

Бяха подготвени рекламни материали за празника, беше издаден алманах за историята и развитието на Сдружението „Научно-технически съюзи с Дом на науката и техниката – Пловдив“. Този алманах получиха всички гости, поканени и присъствали на тържеството, проведено на 14-ти юни в Дома на науката и техниката - Пловдив.

Празникът започна с откриването на изложба „100 години БИАД - основатели, архитекти, последователи“, посветена на сто годишнината от основаването на Пловдивския клон на Българското инженерно и архитектно дружество, наследник и правоприемник на който е Пловдивското сдружение на Федерацията на научно-техническите съюзи в България. Изложбата беше подготвена от Пловдивската Регионална колегия на Камарата на архитектите, съвместно със Сдружението „Научно-технически съюзи с Дом на науката и техниката – Пловдив“ 

 

 image    image

Юбилейната изложба във фоайето на Дома на науката и техниката – Пловдив

 

Гост на тържеството беше кметът на Пловдив - Здравко Димитров, под чийто патронаж се провеждат всички събития през цялата година, свързани със стогодишния юбилей на Сдружението.

Гости на тържеството бяха и Зам. министърът на образованието и науката, проф. проф. д.ф.н. Генка Петрова - Ташкова, заместник областният управител на Пловдив - Николай Василев, зам. кметът по транспорт - Тодор Чонов, Председателят на Федерацията на научно-техническите съюзи в България – проф. дтн Иван Ячев, членове на Управителните съвети на ФНТС и Сдружението „НТС с ДНТ – Пловдив“, членове на Общото събрание на Сдружението, на ръководствата на пловдивските висши училища, директори и членове на ръководствата на институти на ССА от Пловдив и страната, представители на партньорски организации.

Тържеството беше открито от доц. д-р инж. Светозар Нейков - Председател на управителния съвет на Сдружението, след което кметът на Пловдив, Здравко Димитров поднесе кратко приветствие, в което подчерта доброто взаимодействие на Сдружението с Община Пловдив и изрази увереност, че тези отношения ще се запазят и в бъдеще в името на общественото благо и развитието на град Пловдив.

 

image

Откриване на тържеството от доц. д-р инж. Светозар Нейков - Председател на Управителния съвет на Сдружението „Научно-технически съюзи с Дом на науката и техниката - Пловдив“

 

image

Приветствие на Кмета на Община Пловдив - господин Здравко Димитров